Lite sommarläsning? Men glöm bara inte vattna dina tomater!

Lite sommarläsning ? Men glöm bara inte vattna dina tomater!

Prata med plantor – går det?

I naturen pågår ständiga samtal – som människor inte lärt sig uppfatta. Men det går att kommunicera med växter och vi gör det också hela tiden, säger forskare.

De senaste åren har forskning visat att tomatplantor ”skriker” när de klipps av, att växter lär sig att en del beröring inte är farlig samt att de varnar varandra för hot. Är växter smartare än vi trodde, och vad betyder det i så fall för hur vi behandlar dem?

Växter, träd och andra organismer kommunicerar med varandra genom ljud, ljus, beröring samt framför allt kemiska signaler som dofter både ovan och under jord. Genom sammankopplade nätverk av rötter och svamptrådar sänder exempelvis starkare träd näring till svagare träd .

Nyligen kom en studie från universitetet i Tel Aviv som visade att tomat- och tobaksplantor avger högfrekventa ljud när de utsätts för torka eller klipps av – ljud som forskarna först spelade in med ultraljudsmikrofoner och sedan upp i ett långsammare tempo så att människor kunde höra dem som ett klickande.

Läs mer
A More-than-Human Humanities Research Group